Min nya Kenwood måste ju såklart testas så jag bakade igår focaccia. Har en längre tid velat pröva på det, men har aldrig blivit av...

Riktigt bra gick det, men lite var jag tvungen nog att hjälpa degen mot slutet, delvis pga. att degen blev så hal av oljan så den blandade sig int mer mot slutet, utan snurra på fast i degkroken...

Recept:

4,5 dl ljummet vatten
25 g jäst
ca. 10 dl vetemjöl
3 msk olivolja

Smula jästen i en bunke och blanda ut med litet av vattnet. Tillsätt resten av vattnet samt mjölet lite i taget, tills degen börjar släppa kanterna på bunken. Häll i olivoljan och blanda till en smidig deg. Klappa degen lite med oljade händer. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek.

Kavla ut degen till ca 1 cm tunn platta. Sätt plattan på bakplåtspapperklädd plåt.
Klappa degen med oljade händer och låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Tryck i halverade körsbärstomater och strö på rödlök och basilika. (går att variera oändligt med andra grönsaker och örter!)
Ringla över olivolja och strö på havssalt eller flingsalt. Låt jäsa 10 minuter.

Grädda i 200 graders varmluftsugn (225 grader vanlig) 20-30 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Före ugn=

Efter ugn=