Deltog i Leivontafoorumis månatliga tävling igen här! Temat denna månad var att baka ett rött bakverk utan artificiella färgmedel, sött eller salt!
Jag ville för omväxlings skull bidra med något salt, och vad är bättre naturlig röd färg än rödbetor!!

Rödbetor och getost passar superbra ihop, och denna paj blev verkligen god!



Recept:

Botten:
125 g Smör
2 dl Mjöl
0,5 dl Vetekli
0,5 tsk salt
ca. 2 msk kallt vatten

Nyp ihop smör, mjöl, kli och salt till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Ställ kallt en halv timme.

Fyllning:
4 Medelstora rödbetor
1 dl Gräddfil
2 Ägg
2 dl Riven ost
100 g Chevréost
En skvätt mjölk
Salt och Peppar
1 tsk Torkad rosmarin
0,5 dl Pinjannötter

Värm ugnen till 200 grader. Skala rödbetorna och skär i klyftor. Lägg dem i en smord ugnsform och grädda i övre delen av ugnen ca en halv timme tills de har mjuknat lite. Mixa dem sedan tillsammans med gräddfil och chevréost. Tillsätt äggen, riven ost och kryddorna. Häll i en skvätt mjölk, fyllningen skall vara ganska lös.

Tryck ut degen i en smord form med löstagbara kanter (24 cm). Häll på fyllningen och strö på nötterna.
Grädda i mellersta delen av ugnen ca 30 minuter tills fyllningen stannat.

Chevrémousse:

80 g Chevréost
1 dl Creme fraiche
salt & peppar
 1 blad Gelatin

Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Smula osten och blanda med creme fraichen.
Koka upp en skvätt vatten, tag bort från värmen och blanda i gelatinet. Låt svalna lite och blanda med moussen i en tunn stråle.
Ställ kallt.

Servera pajen med moussen och en sallad!