Ha länge drömt om att baka en sådan här Baileyskaka, å äntligen blev det av såhär till mitt födelsedags-kaffe...

Receptet är ursprungligen från Kinuskikissa, men satte lite mera likör eftersom jag personligen tyckte att fyllningen var lite smaklös med bara 1 dl...men det e ju något som var och en kan reglera efter smak och tycke...

Recept:

Botten:

200 g Domino kex
50 g smör

Krossa kexen i en matberedare och blanda med smält smör. Skär ut en rundel bakplåtspapper och sätt i bottnet på en form med löstagbar kant (24 cm). Häll kexblandningen i formen och tryck ut på bottnet.

Fyllning:

4 blad gelatin
2 dl vispgrädde
1 1/4 dl florsocker
2 brk Mascarpone (á 250 g)
3 äggvitor
1,5 dl Baileys likör

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Vispa äggvitorna till skum. Vispa grädden med sockret. Blanda ner mascarpone och äggvitor. Koka upp likören och tag bort från värmen. Blanda i gelatinbladen och låt svalna litet. Blanda ner i gräddblandningen i en tunn stråle under vispning. Häll smeten ovanpå kexbottnet och ställ i kylskåp minst 3 timmar.

Gelén:

3 blad gelatin
1 dl kakao
3/4 dl socker
3 dl lättmjölk

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Blanda de övriga ingredienserna i en kastrull. Koka upp under omrörning och ta bort från plattan när blandningen är jämn. Blanda i gelatinet och ställ i kallt vattenbad tills blandningen har svalnat. Häll försiktigt ovanpå kakan. ställ kallt minst 2 timmar.

Lossa kakan från formen och dekorera enligt egen smak och tycke =)