Ska nu äntligen skriva hit Macaron receptet! Gjorde igår citron macarons, som är fyllda med min Lemon Curd.

Macarons är kanske nog inte de lättaste småbröden att laga, men nog är dom bara såå goda och värda "besväret" ! Det finns massor med olika recept och versioner, och ha själv hittat en bra kombination mellan flera.

Receptet är från boken "Pariisilainen macaron-leivos" och stektider mm. är testat från diverse bloggar.

Förberedelser:

- Äggen bör gärna delas någon dag innan och låta stå bra övertäckta i kylskåp. Tag fram i rumstemperatur någon timme före tillredning. Alternativt dela äggen 1 dygn före och låt vitorna stå i rumstemperatur över natten övertäckta med plastfolie.

- Använd köksvåg!!!

- Alla ugnar är lite olika så jag kan inte garantera att min temperatur+stektid fungerar för alla...

Ingredienser:

100 g Äggvitor (ca 3 st.)
110 g Mandelmjöl (jag använder Sallinens)
200 g Florsocker
25 g Strösocker

Mät upp mandelmjöl och florsocker i en bunke. Sikta blandningen och se till att allt är väl blandat.

Mät upp äggvitorna i en annan bunke. Tillsätt litet av sockret. Vispa tills vitorna börjar skumma och tillsätt resten av sockret lite i taget. Tillsätt eventuell färg i detta skede! Vispa tills smeten är blank och det bildas toppar då man lyfter smeten, var noga att du inte vispar marängen för hårt!

Tillsätt mjölblandningen i omgångar och vänd försigtigt ner den med hjälp av en slickepott. Smeten måste vara ordentligt blandad och passligt lös. Du kan pröva att den är bra genom att lägga en litet klick smet på en tallrik och se att det inte blir någon topp att stå upp, utan att ytan blir slät. Ifall att smeten verkar för fast, rör om den lite till och pröva sedan pånytt.

Häll upp smeten i en spritspåse och spritsa ut små rundlar i storlek med en 2 €. Hacka sedan plåten i bordet några gånger så att luftbubblorna kommer bort.
Låt stå och torka ca 1 timme.

Grädda sedan i 150 graders ugn ca 18 minuter.

Låt Macaron-skalen svalna och lossa sedan från plåten. Fyll med valfri fyllning genom att lägga litet fyllning på ena skalen och sätta på andra skalet och trycka lätt ihop.

Nyss spritsade ogräddade macarons

Gräddade, ofyllda macarons-skal

Blev verkligen goda Macarons med Lemon Curd som fyllning, då skalen är söta och fyllningen lite syrlig!
Men var lite för ivrig att fylla dem då Lemon Curden ännu var lite lös, så den ville inte riktigt hållas där den skulle. Så nästa gång är det bättre att göra denna fyllning föregående dag, så hinner den tjockna till sig ordentligt =)