Fick en tårt-beställning till min kompis brors födelsedag. Han e väldigt musikalisk så önskemålet var en tårta formad som en notbok!

Det var en utmaning, men sist och slut lättare än vad jag trott!

Bakade 2 x 4 äggs kakbottnar i långpanna (typ lasagneform).

Delade ena i två delar och fyllde det med citronmousse. Det andra bottnet formade jag till bokens övre del och under det kom det jordgubbsmousse. Tårtan fuktade jag med rabarbersaft och spacklade med smörkräm. Sidorna är även spritsade med smörkräm och ovanpå grädde. Rosorna är sockermassa.Marsipanen lät jag torka (torkar dock inte mycket i detta varma fuktiga väder...) några timmar och målade noterna med livsmedelspenna.

Citronmousse:

2 blad gelatin
saften och skalet av 1 citron (liten)
2,5 dl Flora vispi
200 g citronkvarg
1 dl florsocker

Blötlägg gelatinet. Vispa grädden och blanda i kvargen och citronskalet. Koka upp citronsaften, krama  vattnet ur gelatinet och blanda i saften. Låt svalna lite och häll sedan saften i en tunn stråle i kvargblandningen under omrörning.

Jordgubbsmousse:

5 blad gelatin
ca 3 dl jordgubbar
2 dl grädde
1 brk kvarg (250 g)
1 dl socker (eller efter smak)

Blötlägg gelatinet. Vispa grädden och blanda i kvargen. Mosa jordgubbarna och tillsätt i smeten. (ifall jordgubbarna är väldigt saftiga: använd saften till att lösa gelatinet i, annars använd vatten). Koka upp saft eller vatten. Krama vattnet ur gelatinet och blanda i saften. Låt svalan lite och rör sedan ner i en tunn stråle under omrörning i smeten.

Smörkräm (räcker till att spackla en stor tårta)

250 g margarin
500 g florsocker
2 msk mjölk
1 msk vaniljsocker

Vispa margarinet vitt. Tillsätt hälften av sockret och vispa kraftigt. Tillsätt de övriga ingredienserna och vispa ytterligare tills smeten är slät.

 

Idén till tårtan är från à la Marie, så stort Tack dit!